Niezen

Niezen is een reflex die het lichaam gebruikt om irriterende stoffen uit de neusholte te verwijderen. Het is een plotselinge en krachtige uitstoot van lucht door de neus en mond. Er zijn verschillende dingen die niezen kunnen triggeren, zoals stuifmeel bij hooikoorts, huisstofmijt, schimmels, huidschilfers, virale of bacteriële infecties van de neus en keel, verstopping of irritatie van de neus, of zelfs gewoon een sterk licht. Bij niezen worden de neusholte, keel en borstholte gedwongen om lucht uit te stoten, waardoor irriterende stoffen worden verwijderd en de luchtwegen worden schoongemaakt.

Wat kun je doen tegen niezen?

Niezen is één van de meest voortkomende klachten bij hooikoorts. Er is veel wat je kunt doen om niezen te voorkomen of te verminderen. 

Laat de pollen buiten

Probeer stuifmeel en andere allergene stoffen buiten de deur te houden door bijvoorbeeld ramen en deuren gesloten te houden tijdens de piekuren van stuifmeel, zoals 's ochtends en 's avonds. Een pollenhor kan helpen de pollen uit de lucht te filteren. Zo kan frisse lucht binnenkomen en blijven de pollen buiten.

Zijn de pollen toch al in huis? Was dan regelmatig je beddengoed en kleding om stof en huidschilfers te verminderen. En laat de was binnen drogen zodat pollen niet via de kleding of schone was binnen kan komen.

Neusdouche

Een rhino neusreiniger, ook wel neusdouche genoemd, werkt door een zoutoplossing in de neus te spuiten en te spoelen. Het zout helpt om de neusholte te reinigen en te desinfecteren, terwijl het vocht helpt om stof, vuil en andere irriterende stoffen uit de neus te verwijderen.

Neusspray

Gebruik een neusspray om de neusholte te reinigen en de neus te verfrissen. Dit kan helpen om stof en andere irriterende stoffen te verwijderen. Er zijn ook neussprays speciaal ontworpen voor mensen met hooikoorts, die het immuunsysteem kalmeren en helpen bij het verminderen van symptomen.