Pollen

Pollen is een fijn stofje dat wordt verspreid door bomen, grassen, planten en andere bloemen tijdens de bloeiperiode. Het is de mannelijke cel van de bloem en dient als voortplantingsmateriaal voor de vrouwelijke cel van de bloem. Pollen is onmisbaar voor de voortplanting van veel plantensoorten, maar kan ook een bron van allergische reacties zijn, zoals hooikoorts.

Wat zijn pollen?

Er bestaan verschillende soorten pollen, elk met hun eigen kenmerken en bloeiperiode. Bijvoorbeeld, pollen van bomen, zoals eiken, berken en esdoorn, worden vaak verspreid in de lente. Grassenpollen, zoals gerst, tarwe en gras, worden voornamelijk verspreid in de zomer. Andere planten, zoals ragweed, worden voornamelijk verspreid in de herfst.

Pollen kan op verschillende manieren worden verspreid, zoals door de wind of door insecten, zoals bijen en hommels. Windgedragen pollen kunnen zich over grote afstanden verspreiden, waardoor mensen overal kunnen worden blootgesteld aan pollen waar ze allergisch voor zijn.

Pollen kan worden gecontroleerd door bijvoorbeeld de bron te vermijden, bijvoorbeeld door het vermijden van bepaalde gebieden tijdens de bloeiperiode van de plant, of door het gebruik van anti-allergie producten zoals neusspray of oogdruppels.

Hooikoorts en pollen

De relatie tussen pollen en hooikoorts is een allergische reactie die optreedt wanneer het lichaam in contact komt met pollen. Hooikoorts is een van de meest voorkomende allergie├źn en wordt vaak veroorzaakt door pollen van bomen, grassen en planten.

Tijdens een allergische reactie, zoals hooikoorts, worden bepaalde cellen in het lichaam geactiveerd en gaat histamine vrijkomen uit deze cellen. Dit leidt tot ontsteking van de neus en ogen en symptomen zoals niezen, loopneus, tranende ogen, jeuk en verstopte neus. Deze symptomen komen vaak voor tijdens de bloeiperiode van de planten waar men allergisch voor is.

Het is belangrijk om te weten welke soorten pollen men allergisch is, om zo de blootstelling hieraan te kunnen vermijden. Ook het gebruik van anti-allergie producten, zoals neusspray of oogdruppels, kunnen helpen om de symptomen van hooikoorts te verminderen.