Keelpijn

Een keelpijn kan verschillende gevoelens geven, afhankelijk van de oorzaak ervan. Een brandend of pijnlijk gevoel in de keel, moeilijk slikken, een droge keel, heesheid of een ruwe stem kunnen symptomen zijn van een keelpijn. Sommige mensen kunnen ook koorts, hoofdpijn, rillen of zweten ervaren. In ernstige gevallen kan een keelontsteking ook leiden tot een opgezwollen keel of lymfeklieren, waardoor het moeilijk kan zijn om te slikken of ademen.

Waarom keelpijn door hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie op stoffen zoals pollen, gras of huisstofmijt. Wanneer deze stoffen in contact komen met de luchtwegen, kan het immuunsysteem hierop reageren door ontstekingen te veroorzaken. Dit kan leiden tot een aantal symptomen, waaronder keelpijn.

Het immuunsysteem reageert op de allergenen door antistoffen aan te maken die de stoffen aanvallen. Dit kan leiden tot ontstekingen in de luchtwegen, waaronder de keel. De ontsteking kan leiden tot een brandend of pijnlijk gevoel in de keel, moeilijk slikken, een droge keel, heesheid of een ruwe stem.

Wat kun je doen bij keelpijn door hooikoorts?

Als je een keelpijn hebt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen. Een van de belangrijkste dingen is om voldoende te blijven drinken, omdat dit helpt om de keel soepel te houden en de afscheiding van snot en slijm te verminderen. Warme dranken zoals thee met honing of citroen kunnen ook helpen bij het verlichten van keelpijn.

Ook zou je lichte pijnstillers kunnen proberen om de keelklachten te verminderen. Pijnstillers zijn er in pil of pastille vorm. Pijnstillers zijn bij apotheken en de meeste drogisterijen te koop.