Hoesten

Hoesten is een reflex die het lichaam gebruikt om overtollige lucht, slijm of vreemde stoffen uit de luchtwegen te verwijderen. Het is een normale functie van het lichaam en kan voorkomen bij gezonde personen. Hoesten kan echter ook een symptoom zijn van een aandoening, zoals een verkoudheid, longontsteking, astma of COPD. Hoesten kan ook ontstaan door roken, blootstelling aan irriterende stoffen of door een allergische reactie. Hoesten kan droog of productief zijn, afhankelijk van of er slijm wordt opgehoest of niet.

Waarom hoesten bij hooikoorts?

Hooikoorts kan leiden tot hoesten omdat de allergische reactie van het lichaam op stuifmeel en andere allergenen kan leiden tot ontstekingen in de luchtwegen. Dit kan leiden tot een verhoogde productie van slijm, wat kan verstopt raken in de luchtwegen en uitgelokt wordt door hoesten. Hooikoorts kan ook leiden tot een droge en ge├»rriteerde keel, wat kan leiden tot hoesten als gevolg. Hoesten kan ook een reactie zijn op de histamine die wordt geproduceerd tijdens de allergische reactie. Behandeling van hooikoorts kan helpen om de ontstekingen in de luchtwegen te verminderen en dus ook de hoest. 

Wat kun je doen bij keelpijn door hooikoorts?

Als u veel hoest bent als gevolg van hooikoorts, zijn er een aantal dingen die u kunt doen om uw symptomen te verminderen:

  • Behandel de hooikoorts: Gebruik medicijnen zoals antihistaminica en neussprays om de symptomen van hooikoorts te verminderen.
  • Vermijd de oorzaak: Probeer zoveel mogelijk contact met allergenen te vermijden, zoals door binnen te blijven tijdens de piekuren van de hooikoorts of door het dragen van een masker.
  • Houd uw luchtwegen schoon: Gebruik een luchtreiniger of een zoutwater neusspoeling om de luchtwegen schoon te houden en de symptomen te verminderen.

Het is belangrijk om te weten dat iedereen anders reageert op hooikoorts en dat het soms een combinatie van verschillende behandelingsmethoden kan zijn die het beste werkt voor u. Overleg altijd met een arts alvorens u zelf medicijnen gaat gebruiken.