Hooikoorts Symptomen

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel van bomen, grassen en onkruiden. De symptomen van hooikoorts zijn onder andere: neusverstopping, niezen, tranende ogen, jeukende ogen, neus en keel, hoofdpijn en vermoeidheid.

De symptomen van hooikoorts

Waarom heb je last door hooikoorts?

Deze symptomen ontstaan omdat het immuunsysteem van iemand met hooikoorts overreacteert op het stuifmeel. Wanneer iemand met hooikoorts in contact komt met stuifmeel, reageert hun immuunsysteem alsof het een schadelijke indringer is. Dit leidt tot de afgifte van histamine en andere stoffen die de symptomen van hooikoorts veroorzaken.

Hoe verminder je de symptomen?

Antihistaminica

Een van de manieren om hooikoorts te behandelen is door het gebruik van antihistaminica. Deze medicijnen helpen om de symptomen te verminderen door het verminderen van de hoeveelheid histamine die door het lichaam wordt vrijgemaakt.

Blootstelling aan pollen verminderen

Een andere mogelijke oplossing is om de blootstelling aan stuifmeel te verminderen. Dit kan door bijvoorbeeld het houden van ramen en deuren gesloten tijdens piekperioden van stuifmeel, het dragen van een masker buitenshuis en het vermijden van gebieden met veel stuifmeel.