Histamine

Als je over hooikoorts hoort, hoor je ook vaak over histamine. Maar wat is histamine precies, en wat is de relatie met hooikoorts?

Wat is histamine?

Histamine is een chemische stof die in het lichaam wordt aangemaakt en die betrokken is bij verschillende processen, zoals de afweer tegen infecties, de regulatie van de darmfunctie en de bloeddruk. Histamine wordt opgeslagen in bepaalde cellen, zoals basofiele witte bloedcellen, en kan vrijkomen wanneer deze cellen worden geactiveerd.

Histamine kan ook worden opgenomen in het lichaam via voedsel. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals kaas, vis, schaaldieren, chocolade, alcohol en bepaalde vruchten, bevatten hoge niveaus van histamine. Wanneer deze voedingsmiddelen worden gegeten, kan dit leiden tot een toename van histamine in het lichaam en symptomen zoals huiduitslag, jeuk, roodheid, zwelling, hoofdpijn, misselijkheid en diarree.

Hooikoorts en histamine

Hooikoorts, ook wel pollinosis genoemd, is een allergische reactie op pollen van bijvoorbeeld grassen, bomen en planten. Tijdens een allergische reactie, zoals hooikoorts, worden bepaalde cellen geactiveerd en gaat histamine vrijkomen uit deze cellen. Dit leidt tot een ontsteking van de neus en ogen en symptomen zoals niezen, loopneus, tranende ogen, jeuk en verstopte neus.

Histamine speelt dus een belangrijke rol bij de symptomen die voorkomen bij hooikoorts. Antihistaminica, medicijnen die de effecten van histamine tegengaan, worden vaak gebruikt om de symptomen van hooikorts te behandelen. Ook het vermijden van contact met de stoffen waar men allergisch voor is, kan helpen bij het verminderen van symptomen.